Logo Deutch bitte
 
 

Thord & Ulla Nordstedt · Gammalrud · 546 93  UNDENÄS · Tfn 0505-240 02 · Fax 0505-241 20 · Mobil 070-573 66 79 · E-post thord.nordstedt@gammalrud.se

     
 
  gården  
 
 
     
 
     
 
  gammal bild  
 
 
     
 
     
 
  Start » Om Gammalrud  
 
 
 
Gammalrud

Gammalrud är en gård, som ligger i den norra delen av den udde, som går ut i sjön Viken och som kallas för Vikaskogarna. Här bedriver vi sedan 1976 skogsbruk.

Vi har renoverat det gamla gårdsmejeriet och gjort om det till en trevlig bostad, som vi hyr ut.

På gårdens badplats, vid den gamla kanalbryggan, har vi byggt ett stort båthus med brygga. Här finns plats, inte bara för båtar, utan också för sammankomster och fester.

Historik
Gammalrud är en gård med anor från medeltiden. En fullständig ägarlängd finns uppdaterad tillbaka till 1498. Gammalrud ingick under 1500- och 1600-talet i de större gårdskomplexen i Skaraborg som Sannum, Ryholm och Hageby m.fl. Släkterna Roos, Bååt, Hamilton och Krabbe var några av ägarna till Gammalrud.

På 1600-talet blev Gammalrud säteri. Då uppfördes den första sätesbyggnaden på gården av Thord Jönsson Reuterberg. På 1800-talet blev Gammalrud en del av svensk industrihistoria. Då ägdes gården av bl.a Theodor Winborg, även kallad ”Ättikkungen”, grundaren av Winborgs ättika och senare av hans svåger Helge Palmqrantz, en uppfinnare och industrialist med mekaniska verkstäder i Stockholm.

Där tillverkades såväl jordbruksredskap som vapen. En kulspruta, konstruerad av Helge Palmqrantz, som var ämnad att ingå i försvaret på Karlsborgs fästning, finns att bese på fästningens museum.
 

fler bilder

 
 
     
Sidan skapad av Meiro AB